Kuchnia

wypieki

Jabłka w toffi

SKŁADNIKI:
3 małe twarde zielone jabłka
4 łyżki mąki + dodatkowa ilość do oprószenia
2 łyżki zimnej wody
1 jajko
olej do głębokiego smażenia
2 łyżki oleju sezamowego
180 g cukru
1 łyżka nasion białego sezamu

Jabłka obrać, wydrylować i pokroić na 8 części. Każdy kawałek jabłka obtoczyć w mące.

Z jajka, wody i mąki zrobić gładkie ciasto. Zanurzyć w nim jabłka i dobrze wymieszać, aż ciasto dobrze pokryje każdy kawałek.

Rozgrzać olej w woku do temperatury 190oC. Wrzucić kawałki jabłek pojedynczo, uważając by się nie skleiły w oleju (jeśli trzeba, smażyć porcjami). Smażyć na złoto, ok. 3 min. Wyjąć jabłka łyżką cedzakową na talerz wyłozony ręcznikiem papierowym.

Do czystego woka wlać olej sezamowy i podgrzać go na średnim ogniu. Wsypać cukier. Mieszać ciągle, na początku powoli, a później energicznie, aż cukier całkowicie skarmelizuje. Zmniejszyć ogień do bardzo małego, wrzucić jabłka, sezam i ciągle mieszać. Kiedy jabłka będą już dobrze pokryte karmelem, włożyć na chwilę każdy kawałek do wody z lodem. Wyłożyć do miseczek i podawać natychmiast.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation