Kuchnia

Słodkości

Ciasto czekoladowe z gruszkami

http://www.youtube.com/watch?v=ARN0b4DR4w8

Składniki

3 jajka
3/4 szk mąki pszennej typ 500
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk oleju
1/2 szk cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 gruszek lekko miękkich
cukier puder do posypania

Przygotowanie

Zapraszam do obejrzenia filmiku, na którym pokazuję jak krok po kroku przygotować czekoladowe ciasto z gruszkami:

Na początku ubijamy białka ze szczyptą soli, do ubitych dodajemy cukier waniliowy i zwykły. Ubijamy mikserem tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Dodajemy po jednym żółtku, wciąż miksując ale już na najniższych obrotach.

Przesiewamy przez sito mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i miksujemy mikserem na najniższych obrotach, nie za długo, ale wszystko ma się połączyć.

Na sam koniec dodajemy olej, krótko miksujemy na najniższych obrotach.

Ciasto przelewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, boki niczym nie smarujemy, bo ciasto zapadnie się do środka. Układamy obrane gruszki.

Ciasto z całymi gruszkami

Ciasto pieczemy przez 40-50 minut w 170 *C. Najlepiej sprawdzić na środku patyczkiem, jeśli jest suchy można wyciągnąć, jeśli polepiony od ciasta zostawiamy jeszcze na 5 minut.

Ciasto studzimy w formie, wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation