Kuchnia

Serniki

Sernik czereśniowy na zimno


Spód:

* 180 g herbatników czekoladowych
* 70 g stopionego masła
* 1 łyżka cukru pudru


Masa serowa:

* 1 kg serka homogenizowanego
* 600 g czereśni
* 1 laska wanilii
* 5 łyżek cukru
* 40 g żelatyny
* 3 żółtka
* 1/2 szklanki cukru pudru


Dodatkowo:

* czereśnie do dekoracji


Ciasteczka mielimy, łączymy z cukrem i masłem. Dokładnie mieszamy i tak powstałą mieszanką wykładamy spód tortownicy o średnicy 20 centymetrów i dociskamy. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Czereśnie nacinamy, zasypujemy 5 łyżkami cukru, dodajemy przekrojoną wanilię i wlewamy 2 łyżki wody. Gotujemy na wolnym ogniu do chwili aż owoce puszczą sok, a następnie na dużym ogniu przez około 10 minut. Odcedzamy sok i zalewamy nim żelatynę. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek.

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy serek i sok z żelatyną. Miksujemy do połączenia się składników. Masę serową przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Przed podaniem sernik dekorujemy czereśniami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation