Kuchnia

Serniki

Sernik czekoladowy z nutellą i gruszkami


Spód:

300 g ciastek typu pieguski z orzechami i czekoladą
180 g masła
kilka łyżek mleka


Masa serowa:

1 kg gęstego mielonego sera białego
3 budynie czekoladowe bez cukru
500 ml mleka
5 jajek
3 duże łyżki Nutelli
100 g gorzkiej czekolady
2/3- 1 szklanki drobnego cukru
5-6 średnich twardych gruszek



Twaróg i jajka wyciągnąć z lodówki. W 150 ml zimnego mleka rozpuścić dwa budynie. Resztę mleka (350 ml) zagotować. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczone budynie i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na cząstki czekoladę i rozpuścić w gorącym budyniu. Następnie przykryć folią, by nie zrobił się kożuch i schłodzić do temperatury pokojowej.

Ciasteczka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem i mlekiem. Wylepić spód okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić na czas przygotowania masy serowej.

Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę

Do dużej miski wyłożyć ser, schłodzony budyń, cukier, Nutellę, 1 budyń z torebki oraz roztrzepane jajka. Utrzeć na małych obrotach miksera. Dobrze połączyć składniki.

Na spód wylać masę serową, na wierzch wyłożyć gruszki

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec do momentu aż środek sernika będzie z wierzchu ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 150oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin przed rozkrojeniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation