Kuchnia

Wypieki

Kopalnia Smaków...: Kruche ciasto z marmoladą
Ciasto :
3 szk. mąki pszennej typ 500
250 g masła( dobrze schłodzonego)
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki śmietany
15 dag cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki kakao
1 litr marmolady ( najlepiej domowa , można użyć mus jabłkowy zmiksowany z powidłami śliwkowymi)
4 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę , masło posiekać na kawałki , rozetrzeć z mąką na kruszonkę.
Dodać śmietanę , żółtka , jajko , cukier i cukier waniliowy oraz sok z cytryny.
Podzielić na 3 porcje .
Do dwóch dodać po łyżce kakao.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Każdy placek upiec osobno w formie o wymiarach 20x30 .
Temperatura 190 st C. przez około 15-20 minut lub do zarumienienia się.
Placki po upieczeniu wsytudzić.
Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody i rozpuścić w garnuszku .
Marmoladę też włożyć do garnuszka i podgrzać aż stanie się rzadsza.
Dodać do marmolady rozpuszczoną żelatynę.
Marmoladę wystudzić a kiedy zacznie się ścinać przełożyć nią placki .
Kolejność: Ciemny placek -marmolada- jasny placek - marmolada- ciemny placek- marmolada.
Można polać lukrem lub polewą czekoladową.
Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation