Kuchnia

desery

"Sernik" warstwowy z truskawkami
250 ml świeżej śmietanki
60 ml miałkiego cukru
250 g kremowego twarożku
5 ml esencji waniliowej
1 opakowanie czekoladowych ciasteczek – markiz
1 pudełko truskawek pokrojonych w plasterki
Etapy przygotowania

1
Śmietankę ubij na lekką pianę. Dodaj cukier i ubijaj na sztywno.
2
Twarożek ubij w oddzielnym naczyniu, tak aby był miękki i gładki. Nałóż ubitą śmietanę do twarożku razem z esencją waniliową.
3
Ciasteczka drobno pokrusz albo zmiksuj w malakserze.
4
Nałóż po warstwie pokruszonych ciasteczek do sześciu – ośmiu szklanek lub małych pucharków. Nałóż nieco serka z ubitą śmietaną, a następnie – warstwę pokrojonych truskawek. Układaj kolejne warstwy aż pucharki się wypełnią. Wstaw do lodówki do czasu podania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation