Kuchnia

Babeczki bułeczki ciasteczka

Kawowe Biscotti z Orzechami, Kokosem i Rodzynkami
Składniki:
110 g cukru
1 jajo
110 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kawy espresso
150 g grubo krojonych orzechów (u mnie migdały i włoskie)
10- 15 g wiórków kokosowych
ok. 20 g rodzynek
Jajko zmiksować z cukrem na gęstą masę.
Mąkę wymieszać z proszkiem i kawą. Dodać do masy jajecznej i wymieszać.
Dodać pokrojone orzechy, kokos i rodzynki. Uformować wałek o długości mniej więcej 20 cm i lekko go spłaszczyć (masa będzie dość lepiąca, dlatego należy posypać dłonie i blat mąką).
Piec 25 minut w 180ºC.
Następnie odczekać ok. 10 minut i pociąć na ciasteczka grubości ok 1-2 cm, które dopiekać jeszcze kolejne 25 minut w 160-170ºC. W połowie pieczenia należy obrócić ciastka na drugą stronę, aby równomiernie się podsuszyły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation