Kuchnia

Desery

Łaciate brownies
Łaciate brownies
wg przepisu z książki Flavors/Donna Hay
na formę 20 x 20 cm

125 g masła
125 g ciemnej czekolady
2 jajka
185 g (3/4 szklanki) drobnego cukru
55 g (1/3 szklanki) mąki
45 g (6 łyżek) kakao
1/2 szklanki białej czekolady, w dużych kawałkach
1/2 szklanki mlecznej czekolady, w dużych kawałkach

Formę do ciasta posmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 170˚C.

Ciemną czekoladę i masło rozpuść razem w kąpieli wodnej, mieszając. Odstaw masę, żeby przestygła.

Jajka ucieraj z cukrem, aż cukier się rozpuści. Wymieszaj najpierw z rozpuszczoną czekoladą, a następnie z przesianą mąką i kakao. Na koniec wmieszaj kawałki białej i mlecznej czekolady.

Masę przełóż do wyłożonej papierem formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30-35 minut, aż na wierzchu ciasta pojawi się cienka brązowa skórka, ale środek będzie jeszcze wilgotny. Pokrój na kawałki dopiero, gdy nieco przestygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation