Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik cappuccino bez pieczenia | Smakołyki Bereniki
Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą formę należy zwiększyć ilość składników.
Składniki:

MASA SEROWA
80g okrągłych biszkoptów (lub tyle, aby dwa razy zakryć dno formy)
250g twarogu naturalnego z wiaderka
250g jogurtu naturalnego
3 łyżki domowego cukru z wanilią (lub cukru pudru)
10 łyżek (50g) cappuccino w proszku o smaku waniliowym
3 i 1/2 łyżeczki (14g) żelatyny
40ml zimnej wody
PONCZ
1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru

ŚMIETANKOWA "PIANKA"
100ml śmietanki 30%
1 łyżka domowego cukru z wanilią (lub cukru pudru)
1/2 łyżeczki (2g) żelatyny
1 łyżka zimnej wody
kakao do posypania wierzchu
Wykonanie:

- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
- przygotować poncz: z gorącej przegotowanej wody, kawy i cukru przyrządzić napar kawowy, ostudzić
- biszkopty maczać pojedynczo, zanurzając na chwilę w naparze kawowym, ułożyć koło siebie, tworząc jedną warstwę na dnie tortownicy
- twaróg wymieszać z jogurtem, cukrem oraz proszkiem cappuccino tak, aby uzyskać jednolitą masę o kawowej barwie
- żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, bo straci właściwości żelujące)
- żelatynę trochę ostudzić, dodać do niej 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, dopiero wtedy całą mieszankę dodać do reszty masy, wymieszać
- większą część masy wyłożyć na nasączone biszkopty, na wierzchu ułożyć drugą warstwę nasączonych w kawie biszkoptów, przykryć resztą masy, wyrównać
- całość schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy
- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier
- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować)
- rozpuszczoną żelatynę ostudzić, do ciągle płynnej dodać nieco ubitej śmietany, wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty śmietany, wymieszać
- śmietanę wyłożyć na zastygnięty wierzch sernika, łyżeczką porobić nierówności, aby warstwa imitowała piankę na napoju cappuccino
- całość ponownie schłodzić do zastygnięcia śmietanki
- przed podaniem wierzch sernika delikatnie oprószyć kakao
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation