Kuchnia

Uwielbiam gotować :)

Penne all'arrabbiata | Kwestia Smaku

140 g makaronu penne
2 świeże pomidory lub 250 ml passaty (przecieru pomidorowego) lub pomidorów z puszki (obranych, pokrojonych)
2 łyżki oliwy extra vergine
1 ząbek czosnku
1 ostra papryczka
kilka listków bazylii
4 łyżki tartego parmezanu

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pokroić na ćwiarki, wykroić szypułki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę.
Na większej patelni na oliwie podsmażyć przekrojony na pół obrany ząbek czosnku.
Papryczkę peperoncino przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki, następnie pokroić w kosteczkę. Na patelnię z czosnkiem dodać papryczkę i chwilę razem podsmażyć.
Dodać pomidory, doprawić solą, wymieszać i gotować przez około 3 minuty. Dodać odcedzony makaron, wymieszać i gotować jeszcze przez około minutę. Wyłożyć na talerze, posypać posiekaną bazylią, podawać z tartym parmezanem.
WSKAZÓWKI

Można zrobić z kurczakiem: Jeden pojedynczy filet pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię po podsmażeniu czosnku, doprawić solą, pieprzem i dokładnie obsmażyć. Dodać papryczkę, następnie pomidory i smażyć dalej jak w przepisie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation