Kuchnia

ciasta,ciastka, desery, chleby

szarlotka z zurawiną

Składniki (forma 26 cm):

Spód:
85 g masła
85 g cukru
200 g mąki
7,5 g proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
Z podanych składników zagniatamy ciasto wylepiamy nim formę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

Nadzienie:
8 średnich jabłek, obranych i pokrojonych w "8 - ki" (u mnie antonówki)
1/2 słoiczka konfitury z żurawiny
1 czubata łyżka cynamonu
Spód smarujemy 1/2 części konfitury, a następnie układamy jabłka, najpierw tworzymy jedną warstwę układając zewnętrzną częścią do dołu, a następnie drugą, wnętrzem do dołu, uzupełniając wolne miejsca (jabłka powinny wchodzić jedno w drugie). Całość smarujemy resztą żurawiny i posypujemy cynamonem. Przygotowujemy kruszonkę.

Kruszonka:
100 g zimnego masła
100 g cukru
200 g mąki
Masło zagniatamy z cukrem, następnie dosypujemy mąkę i rozcieramy placami powstałą masę na kruszonkę. Obficie posypujemy ciasto.
Szarlotkę pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni (do złotego koloru). Studzimy na kratce. Najlepiej podawać na ciepło z lodami, czy kleksem bitej śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation