Kuchnia

Sweetly

Drożdżowe bułeczki z nutellą, malinami i kruszonką | Zabawy ze smakiem

Składniki:
18g świeżych drożdży
160ml mleka letniego
370g mąki pszennej
¼ łyżeczki soli
50g cukru
1 łyżka skórki z pomarańczy
2 jajka
65g miękkiego masła
rozmącone jajko plus łyżka wody
Kruszonka:
60g mąki pszennej
35g masła
35g cukru brązowego
szczypta cynamonu
2-3 łyżki z grubsza posiekanych migdałów
Przygotowanie:

1. Do miski wlej lekko ciepłe mleko, wsyp łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszaj. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, do spienienia.

2. Do miski malaksera wsyp połowę przesianej mąki, sól, cukier, skórkę z pomarańczy i wlej zaczyn. Wymieszaj całość na średnich obrotach, aż masa się połączy (około 2 minut). Dodawaj po 1 jajku, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Następnie do ciasta dodawaj stopniowo po kawałku miękkiego masła, miksując cały czas. Wsyp resztę mąki i ubijaj masę przez około 4 minuty.

3. Ciasto przełóż do miski lekko oprószonej mąką, przykryj folią spożywczą i ściereczką. Odstaw na około 1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość. Ciasto będzie miało bardzo elastyczną konsystencję, ale z łatwością powinno odchodzić od boków miski.

4. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i podziel na 8 równych część. Jeżeli chcesz uzyskać mniejsze bułeczki, ciasto podziel na 10 część. Z każdej część uformuj placuszki, lekko je spłaszcz i na środku nałóż ½ łyżeczki nutelli i ½ łyżeczki dżemu malinowego (fot.1). Sklei bułeczki i układaj złączeniami w dół na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation