Kuchnia

Uwielbiam gotować :)

Pizzadilla z salami i papryką | Kwestia Smaku


1 łyżeczka oliwy
1 nieduża papryka (lub po kawałku różnokolorowych)
180 g tartej mozzarelli (twardszej i żółtej, nie białej z zalewy)
40 g salami w plasterkach
4 łyżki SOSU DO PIZZY*
1/2 łyżeczki suszonego oregano
świeża bazylia
2 łyżeczki masła
2 duże tortille (śr. 25 cm)

Paprykę pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i podsmażyć chwilę na łyżeczce oliwy, odłożyć na talerz.
Na dużej patelni rozgrzać i rozprowadzić łyżeczkę masła. Położyć placek tortilli i wyłożyć na niego połowę tartego sera, podsmażoną paprykę i plasterki salami. Skropić równomiernie sosem, posypać suszonym oregano i listkami bazylii. Posypać drugą połową tartego sera.
Przykryć drugim plackiem tortilli i podsmażać ok. 2 minuty, aż tortilla na spodzie się zrumieni.
Podgrzaną z jednej strony pizzadillę przełożyć na drugą stronę** i ponownie podsmażyć na maśle do zrumienienia. Przełożyć na deskę, posypać listkami bazylii i kroić na kawałki jak pizzę.
WSKAZÓWKI
* Na patelni na oliwie zeszklić starty ząbek czosnku, dodać kilka łyżek krojonych pomidorów (świeżych lub z puszki), doprawić solą, pieprzem i kilkoma listkami bazylii po czym smażyć na większym ogniu aż sos się zredukuje.

** Quesadillę najłatwiej przełożyć na drugą stronę kładąc na wierzchu duży płaski talerz a następnie - dociskając go dłonią - ostrożnie obrócić wszystko o 180 st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation