Kuchnia

Słodkości

Ciasto (12 sztuk):

2 jajka
100g cukru
1 łyżka likieru Malibu (opcjonalnie)
2 łyżki rozpuszczonego masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki mleka
140g mąki pszennej
75g mielonych wiórków kokosowych
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki sody
duża szczypta soli
1 szklanka posiekanego drobno świeżego ananasa
Krem:

200g serka mascarpone
125ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka likieru Malibu (opcjonalnie)
2 łyżeczki cukru waniliowego
Kwiaty ananasowe:

12 bardzo cienkich plasterków świeżego ananasa
Foremkę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Jajka ubić z cukrem i Malibu na puszysty, jasny, gęsty krem. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, wymieszać z mielonym kokosem. Do jajek dodajemy po łyżce jogurtu, masła i część suchych składników. Całość miksować na najmniejszych obrotach miksera. Dodawać składniki aż do ich wykończenia. Na koniec dodać posiekanego ananasa. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej foremki. Piec w 180st.C ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.

Przygotować krem. Serek ubić z kremówką, likierem i cukrem na sztywny krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Babeczki ozdobić kremem, udekorować ananasowymi kwiatami.

Ananasowe kwiaty. Plasterki ananasa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 130st.C przez ok. 30 minut, następnie plasterki odwrócić i piec dodatkowe 20-30 w zależności od ich grubości. Plasterki przełożyć do muffinkowej foremki, tak by nadać im kształt i by po ostudzeniu zachowały kwiatowy wygląd.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation