Kuchnia

11. desery, lody

Krem bawarski
Czas przygotowania: około 40 min.

Ilość porcji: 5
Składniki:
2 żółtka
laska wanilii
50g cukru pudru
2 ¼ łyżeczki żelatyny (lub 3 listki żelatyny)
200ml mleka
250g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimniej wody.
Do garnka wlać mleko. Dodać laskę wanilii z ziarenkami. Zagotować.
W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Ugotowane mleko ściągnąć z pieca, wyciągnąć laskę wanilii i gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, ciągle miksując na najwyższych obrotach. (Wlewać powoli, aby żółtka się nie zwarzyły).
Całą masę przelać do garnka o średniej wielkości. Masę ubijać chwilę mikserem, w kąpieli wodnej. (Garnek włożyć do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami). Masa trochę zgęstnieje. (Masa jest gotowa, gdy będzie utrzymywać się na tylnej ściance łyżki).
Garnek z masą ściągnąć z pieca. Wmieszać lub wmiksować napęczniałą żelatynę. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu.
Gdy masa zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
Okrągłe, małe foremki* opłukać zimną wodą. Rozlać gotowy krem i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Aby wyciągnąć krem, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić do góry nogami.
Krem można ozdobić owocami lub musem owocowym, zrobionym ze zmiksowanych owoców z cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation