Kuchnia

drozdzowe

Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką | Moje Wypieki

Uwaga: przepis ten został zmieniony! Wcześniej polecałam tą drożdżówkę jako najlepszą z owocami, po wielu próbach przekonałam się jednak, że najbardziej puszysta jest bez owoców... i w takiej postaci ją obecnie polecam.

Składniki:

300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
pół szklanki letniego mleka (125 ml)
1 jajko
50 g masła, roztopionego i przestudzonego
45 g cukru
1/4 łyżeczki soli
Ponadto:

1 jajko, do posmarowania
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).

Po tym czasie ciasto ponownie lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm (lub dwóch mniejszych). Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą lub oprószona mąką pszenną. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Kruszonka:

50 g masła, miękkiego
10 płaskich łyżek mąki
4 łyżki cukru
8 g opakowanie cukru wanilinowego
Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła).

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ('dough'), po czym ciasto wyjąć, lekko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation