Kuchnia

Przepisy

CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 26-28 cm):

600 g mąki pszennej
150 g cukru
20 g świeżych drożdży (temp. pokojowa)
3 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
150 g masła
200 ml mleka (temp. pokojowa)
ziarenka z laski wanilii
skórka starta z cytryny
duża szczypta soli
ulubione owoce (mogą być mrożone)
Składniki na kruszonkę:

80 g mąki
50 g cukru
50 g masła
Mąkę przesiać do misy (np. od miksera/robota kuchennego), zrobić wgłębienie. Dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże oraz 50 ml letniego mleka. Delikatnie zamieszać dodane składniki, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodać pozostałe składniki, poza masłem i wyrabiać do połączenia (użyłam robota kuchennego). Masło roztopić, przestudzić. Dodać do ciasta i wyrabiać kolejne 10 minut, do czasu aż ciasto będzie lśniące i dość luźne. Miskę przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – podwojenia objętości na około 60-90 minut.

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie rozetrzeć palcami do powstania grudek.

Wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią. Zagnieść kilka razy i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypać owocami, oprószyć kruszonką i odstawić przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Jeśli używacie owoców mrożonych do wyrośnięcia odstawić samo drożdżowe ciasto, a dopiero następnie posypać je minimalną ilością mąki ziemniaczanej, owocami i kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40-50 minut. Uchylić delikatnie drzwi piekarnika i pozostawić ciasto na chwilę, aby odpoczęło, następnie wyjąć i zjadać jeszcze ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation