Kuchnia

wypieki

Ciasto biedronka
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Krem śmietankowo-owocowy:
600ml śmietanki kremówki 30-36%
400g owoców typu jagody, maliny, porzeczki, truskawki, wiśnie itp. – mogą być mrożone owoce

pół szklanki cukru
4 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
400ml gorącej wody
pół szklanki wiórków kokosowych
pół szklanki jagód lub borówek do dekoracji
1/3 szklanki wody + 1 łyżka soku z cytryny – do nasączenia ciasta

Biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***
*** Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż piana stanie się gęsta i lśniąca, a cukier rozpuści się. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy ***
*** Obie mąki przesiewamy do masy w kilku partiach i mieszamy delikatnie ale dokładnie za pomocą łyżki ***
*** Ciasto przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia – moja blaszka ma wymiary 21×26 cm ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 30 minut – do suchego patyczka ***
*** Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Oba blaty nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny ***
*** Owoce myjemy, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut, aż owoce puszczą sok ***
*** Żelatynę wsypujemy do kubeczka, zalewamy wodą, tak aby była cała zakryta i odkładamy na 10 minut do napęcznienia ***
*** Owoce blendujemy na gładki mus. Żelatynę delikatnie podgrzewamy w garnuszku (lub w mikrofali) ciągle mieszając, uważając aby się nie zagotowała bo straci właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do gorącego musu owocowego i dokładnie mieszamy. Całość studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na około10-15 minut do lekkiego zgęstnienia – ale uwaga, mus szybko tężeje! ***
*** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Około 1 szklankę ubitej śmietanki odkładamy do posmarowania wierzchu ciasta. Do większej części ubitej śmietanki dodajemy pomału mus z owoców, mieszamy ***
*** Krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby lekko zgęstniał, ale uwaga bo szybko tężeje! ***
*** Pierwszy nasączony biszkopt układamy w foremce do pieczenia i wylewamy na niego krem owocowy ***
*** W drugim biszkopcie wycinamy kółka za pomocą kieliszka i układamy go delikatnie na kremie ***
*** Całość smarujemy równomiernie pozostałą ubitą śmietanką ***
*** Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi omijając wykrojone części. Całość wkładamy do lodówki ***
*** Galaretkę truskawkową zalewamy 400ml gorącej wody, dokładnie mieszamy , studzimy i przekładamy do lodówki aby zaczęła tężeć ***
*** Dziurki w cieście wypełniamy tężejącą galaretką ***
*** W każdej dziurce układamy po kilka jagód lub borówek ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin ***
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation