Kuchnia

wypieki

Zupa krem pietruszkowo - gruszkowa
Zupa krem pietruszkowo - gruszkowa to pyszna propozycja na szybki, prosty i bardzo ciekawy zarazem wegetariański obiad w formie zupy krem.
CZAS PRZYGOTOWANIA
10 mins
CZAS GOTOWANIA/PIECZENIA
30 mins
CAŁKOWITY CZAS
40 mins
Składniki:
korzenia pietruszka 750 g
łyżka masło 1
łyżka oliwa 1
sztuki gruszki 1,5
litr bulion 1
szklanki mleko 1,5
szczypta tymianek suszony
do smaku sól pieprz
Do dekoracji: słonecznik/migdały/plasterki grillowanej gruszki.
Wykonanie
Pietruszkę obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy na rozgrzaną łyżkę masła z oliwą. Smażymy razem, aż ta lekko zmięknie (ok.10min) Po tym czasie dorzucamy posiekaną gruszkę, szczyptę tymianku, soli i pieprzu. Dusimy przez kolejne 5 minut, następnie dolewamy bulion tak, by przykrył warzywa. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dolewamy mleko i całość bardzo dokładnie miksujemy. Podajemy posypane słonecznikiem lub migdałami z plasterkiem grillowanej gruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation