Kuchnia

Przepisy

ŚWIĄTECZNE CIASTO MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI
2 jajka
200 g cukru
150 ml oleju roślinnego
200 g marchewki
50 g orzechów włoskich lub pekan
1 pomarańcza
50 g wiórków kokosowych
200 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
POLEWA I DEKORACJA
250 g sera mascarpone
1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
np. wiórki kokosowe, orzechy, morele, cynamon

PRZYGOTOWANIE
Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Ubić je do podwojenia objętości, następnie stopniowo dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijając, w sumie przez ok. 10 minut.
Wciąż ubijając na wysokich obrotach miksera, dolewać ciągłym i cieniutkim strumieniem olej (można go wcześniej delikatnie podgrzać).
Dodać obraną i drobno startą marchewkę, drobno startą skórkę z pomarańczy, obraną z reszty skórki pomarańczę pokrojoną w małą kosteczkę, posiekane orzechy, wiórki kokosowe i wszystko delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę piernikową i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie wymieszać łyżką wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć do formy o średnicy ok. 22 - 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
POLEWA I DEKORACJA
Mascarpone, cukier puder, sok z cytryny i szczyptę soli umieścić w misce i ubijać przez ok. 2 minuty aż krem zwiększy swoją objętość.
Dobrze wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód posmarować 1/2 ilości polewy, przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować resztę polewy.
Posypać wiórkami kokosowymi, udekorować orzechami i morelami, miejscami oprószyć cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation