Kuchnia

wypieki

Kaczka, która rozpływa się w ustach.

Przepis na kaczkę konfitowaną

Składniki:

2 piersi z kaczki,
2 udka z kaczki,
około 5 łyżek stałego tłuszczu – smalcu, najlepiej kaczego lub gęsiego, lub masła klarowanego,
2 ząbki czosnku,
Łyżeczka tymianku suszonego, kilka liści laurowych oraz kulek ziela angielskiego, sól, pieprz.
Jak zrobić kaczkę konfitowaną?

Kawałki kaczki natrzyj solą, odstaw do zamarynowania minimum na godzinę.
Wybierz głęboką patelnię o takiej średnicy, aby kawałki wypełniły ją dość ciasno. Dobrze ją rozgrzej, kawałki kaczki ułóż skórą do dołu, zmniejsz ogień, smaż przez około 10 minut – w tym czasie wytopi się sporo własnego tłuszczu. Mięso przewróć i smaż jeszcze kilka minut, po czym ponownie obróć na stronę skóry.
Dodaj smalec lub masło – tłuszcz powinien przykrywać mięso minimum w ponad połowie.
Dodaj tymianek, ziele angielskie i liście laurowe,
Patelnię przykryj, gotuj na bardzo małym ogniu przez 3 godziny, kilka razy odwracając, dodaj ząbki czosnku przekrojone na pół i gotuj jeszcze godzinę.
Rady:

Konfitowanie niegdyś było stosowane do konserwowania żywności. Jeśli zalejesz tłuszczem, którym się gotowało, aby było nim pokryte w całości i wstawisz do lodówki, można je przechowywać bardzo długo bez utraty świeżości.
Tym razem kaczkę podaliśmy z rewelacyjnymi kluskami z batatów i azjatycką surówką z kapusty pekińskiej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation