Kuchnia

wypieki

Sernik dacquoise

SKŁADNIKI
spód z ciasteczek:
200 g herbatników (- użyłam kakaowe i zwykłe)
około 80 g masła (rozpuszczonego)
warstwa orzechowo-daktylowa:
około 65 g prażonych orzechów (posiekanych laskowych Tree Nuts (pół szklanki) )
około 55 g daktyli ((10 sztuk) posiekanych )
2 łyżki masy kajmakowej (lekko czubate)
masa twarogowa:
1 kg twarogu (na serniki - dobrego, tłustego )
4 jajka ( rozmiar L)
200 g masy kajmakowej ((około 6 czubatych łyżek) )
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder ( do smaku - opcjonalnie )
wierzch:
250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej - użyłam 30 %)
1 łyżka cukru pudru
karmelizowane orzechy:
około 100 g orzechów laskowych (prażonych Tree Nuts (niecała szklanka) )
1 łyżeczka masła
2 łyżki cukru
3 łyżki wody
INSTRUKCJA

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni (tryb góra-dół).
Herbatniki pokrusz na drobny miał, dodaj roztopione masło i wymieszaj.
200 g herbatników,około 80 g masła
Formę do pieczenia o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wsyp zmielone herbatniki z masłem i wylep nimi spód oraz boki formy (tak na około 2-3 cm wysokości).
Zmieszaj posiekane orzechy laskowe i daktyle z masą kajmakową i nałóż łyżeczką na spód tortownicy - ja kładłam "kupki".
około 65 g prażonych orzechów,około 55 g daktyli,2 łyżki masy kajmakowej
Do dużej misy włóż wszystkie składniki masy sernikowej i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
1 kg twarogu,4 jajka,200 g masy kajmakowej,2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sprawdź smak i jeśli sernik jest za mało słodki, to dodaj cukru pudru - wymieszaj łyżką.
Przelej masę to tortownicy.
Wstaw sernik do piekarnika i piecz około 1,5 godziny.
Po tym czasie piekarnik wyłącz, ale sernik zostaw w środku aż ostygnie.
Wtedy przełóż ciasto do lodówki na kilka godzin - albo na całą noc.
Przygotuj karmelizowane orzechy - na patelnię z grubym dnem włóż masło, dodaj cukier i wodę i zacznij podgrzewać.
około 100 g orzechów laskowych,1 łyżeczka masła,2 łyżki cukru,3 łyżki wody
Gdy karmel nabierze słomkowej barwy dodaj prażone orzechy i mieszaj całość, aż karmel lekko ściemnieje i obklei orzechy.
Ostrożnie przełóż orzechy na papier do pieczenia i zostaw do ostudzenia.
Jeśli nie będziesz wykorzystywać orzechów od razu, to przełóż je do szczelnego pojemnika.
Przed podaniem sernika ubij na sztywno śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem.
250 ml śmietany kremówki,1 łyżka cukru pudru
Posmaruj bitą śmietaną wierzch sernika.
Posyp lekko posiekanymi karmelizowanymi orzechami oraz ozdób małymi bezikami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation