Kuchnia

wypieki

dania z patelni | Smaczna kuchnia Dagmarelli
Składniki ( 1 porcja na patelnię o średnicy 28 cm) :

4 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki mleka
10 dag wędliny
2 pomidory
niecały pęczek szczypiorku
10 dag sera żółtego
3 łyżeczki oregano
sól, pieprz do smaku
3 łyżki masła do smażenia
keczup lub inny ulubiony sos



Wykonanie:

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości ok. ½ cm.
Delikatnie posypujemy solą i pieprzem.
Wędlinę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek również drobno kroimy.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stale ubijając dodajemy sól i po jednym żółtku.
Wsiewamy porcjami mąkę, delikatnie mieszamy.
Na koniec wlewamy małymi porcjami mleko i mieszamy tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.

Tak uzyskane ciasto wylewamy na rozgrzane masło na patelni ( ustawiamy ją na płytce chroniącej od przypaleń)

Delikatnie układamy pomidory, wędliną, a następnie dajemy żółty ser wymieszany
ze szczypiorkiem i oregano.
Patelnię przykrywamy i smażymy pizzę na bardzo małym ogniu, aż ciasto zdecydowanie urośnie
i usmaży się (10 - 15 minut ).

Pod koniec smażenia sprawdzamy patyczkiem czy w środku pizza nie jest surowa.
Dzielimy na porcje na patelni. Podajemy polaną keczupem lub ulubionym sosem wg. uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation