kitchen revolutions.

83 inspiracje
2 obserwujących
Domowe kostki bulionowe

Podstawą każdej dobrej zupy jest dobry bulion. Nie taki z proszku, ani nie taki z kostki, ale prawdziwy warzywny wywar z bukietem dobrych przypraw i smaków.

Ale wiadomo, że nie zawsze ma się czas, aby przygotowanie szybkiej zupy krem poprzedzić długim gotowaniem bulionu. Dlatego od jakiegoś czasu przygotowuję domowe kostki bulionowe - gotuję bardzo aromatyczny bulion, który przelewam do woreczków na kostki do lodu i mrożę. Genialnie proste, prawda?

Sekretem dobrego wegetariańskiego bulionu jest dodanie do wywaru smaku umami, czyli jednego z pięciu smaków rozpoznawalnych przez ludzi obok słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego. Umami dopiero kilka lat temu wyodrębniono od smaku słonego a jego naturalnym nośnikiem jest na przykład sos sojowy albo płatki drożdżowe, o których ostatnio pisałam w tym przepisie. Jeśli nie macie w domu płatków drożdżowych, to dolejcie do wywaru dwie lub trzy łyżki sosu sojowego ale naprawdę polecam wam zaopatrzenie się w płatki - podkręcą smak bulionu tak, że już zawsze będziecie ich dodawać.

Składniki:

4 cebule w łupinie
1 seler
2 łodygi selera naciowego
5 marchewek
3 liście pora
3 korzenie pietruszki
4 czosnki w łupinie
4 łyżeczki płatków drożdżowych
1 płaska łyżka soli
10 ziaren pieprzu
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 litry wody


Przygotowanie:

Cebule umyć i obrać, łupin nie wyrzucać. Każdą nadziać na widelec i opalać nad palnikiem gazowym, tak długo, aż będą porządnie przypieczone z każdej strony.
Do bardzo dużego garnka dodać wszystkie składniki wraz z łupinami cebul, wlać cztery litry zimnej wody i gotować na średnim ogniu. Kiedy wywar zacznie lekko bulgotać zmniejszyć ogień i gotować na minimalnym ogniu przez przynajmniej 3 godziny. Bulion powinien lekko mrugać, ale w żadnym wypadku nie gotować się.
Gotowy bulion odcedzić, wygotowane warzywa wyrzucić. Przy pomocy lejka przelać bulion do woreczków na kostki do lodu. Z podanej ilości otrzymamy około pięciu woreczków, czyli około 125 kostek bulionowych. Delikatnie włożyć napełnione woreczki do zamrażarki, dodawać do gotującej się zupy od dwóch do pięciu kostek.
Sałatka z kurczakiem
Składniki (na 2 porcje)
1 sałata lodowa
2 pomidory
pół strąka czerwonej papryki
1 filet z kurczaka (400 g)
2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
2 łyżki oliwy
2 łyżki majonezu
Wykonanie
Fileta oczyszczamy i kroimy na drobne kawałki. Smażymy na rozgrzanej oliwie, wsypując na samym końcu jedną łyżeczkę przyprawy do gyrosa. Sałatę kroimy na drobne paseczki, możemy oczywiście rozdrobnić liście ręką, bez używania noża. Z pomidorów obieramy skórkę i kroimy je na kawałki. Paprykę oczyszczamy i również kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy wraz z pozostałą przyprawą do gyrosa. Dodajemy majonez i ponownie wszystko mieszamy. Majonezu nie może być zbyt wiele, dwie łyżki są wystarczające. Na początku może nam się wydawać, że praktycznie nie jest wyczuwalny, jednak wystarczy, że sałatka postoi 10 minut i już jest odpowiednia. Na samym końcu dodajemy usmażonego kurczaka i delikatnie mieszamy. Podajemy ze świeżą bułką z masłem. Smacznego
Piersi kurczaka pieczone w majonezie

Składniki:
podwójna, nierozdzielona pierś z kurczaka, taka duża około 400-500 g
ulubione przyprawy - ja dałam pieprz ziołowy i czosnek niedźwiedzi
5 łyżek majonezu

Przygotowanie:
- mięso umyć, osuszyć, dokładnie natrzeć przyprawami, schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę
- następnie posmarować majonezem z każdej strony, ja posmarowałam najpierw z wierzchu, ułożyłam w żaroodpornym naczyniu majonezem do dołu i wtedy posmarowałam spód i boki
- piec w 190-200 stopniach około 30-40 minut
Pielmieni
Na 4 niewielkie porcje:

Na ciasto:

2 szklanki mąki (najlepiej włoskiej do makaronu typ 00)
1 jajko
szczypta soli
około 3/4 szklanki lodowatej wody
Na farsz:

200 g surowej wieprzowiny (szynka lub łopatka)
200 g surowej wołowiny (dobrej jakości, bez żyłek)
50 g surowej słoniny
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki wody (lub rosołu)
1 łyżeczka soli
mielony czarny pieprz
Mąkę przesiej, dodaj sól, rozkłócone jajko i podlewając wodę, zagnieć dość twarde ciasto – mniej więcej jak na uszka. Każda mąka jest inna, niektóre są bardziej suche, inne mniej, więc wodę należy dodawać stopniowo.

Ciasto przykryj zwilżoną w wodzie i dobrze wyżętą kuchenną szmatką i zostaw na 30 minut – godzinę, żeby odpoczęło.

Mięso zmiel ze słoniną, cebulą i czosnkiem (w niektórych przepisach mowa jest o dwukrotnym mieleniu, ja swoje mieliłam tylko raz). Dodaj sól, pieprz i wodę, dokładnie wymieszaj.

Od ciasta oderwij około 1/3, cienko rozwałkuj i wykrój nieduże krążki (o średnicy 5-6 cm). Każdy krążek jeszcze trochę rozwałkuj, bo lubią się kurczyć – ciasto powinno mieć grubość dosłownie milimetra. Na każdy krążek połóż niecałą łyżeczkę nadzienia, dokładnie zlep brzegi, po czym rogi zlep ze sobą jak w polskich uszkach.

Pierożki przekładaj na deskę posypaną mąką i trzymaj przykryte zwilżoną w wodzie i dobrze wyżętą kuchenną szmatką. Resztę ciasta razem ze ścinkami trzymaj również pod wyżej wspomnianą szmatką, żeby nie schło. Rozwałkuj kolejny kawałek ciasta i tak dalej, do wyczerpania składników.

Pielmieni można gotować od razu lub zamrozić (surowe). Świeże lub mrożone wrzuca się, jak każde pierogi, do wrzącej wody i gotuje 5-6 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Uwaga: Czosnku w nadzieniu jest naprawdę dużo. Można jego ilość zmniejszyć, można go w ogóle nie dodawać (czosnek występuje głównie w ukraińskich przepisach, w rosyjskich jest najczęściej tylko cebula).
sałatka z grillowanym kurczakiem i bazyliowym sosem


składniki
pół główki sałaty lodowej
pół główki sałaty zielonej
puszka kukurydzy
250 g pomidorków koktajlowych
2 czerwone cebule
1 papryka
miĘso:
2 piersi z kurczaka
pół cytryny
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju
kilka płatków suszonego chili
szczypta imbiru
szczypta czosnku granulowanego
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki tymianku
sos:
kubeczek jogurtu naturalnego
kilka listków świeżej bazyli
szczypta słodkiej papryki
pół łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
impresja smaków, kolorów i konsystencji – do tego aromatyczna pierś kurczaka i delikatny ziołowy sos

etapy przygotowania
piersi z kurczaka opłukać, rozkroić każdą z nich wzdłuż na pół. włożyć do dużego pojemnika/miski i przyprawić cytryną, chili, czosnkiem, imbirem, cukrem, sosem sojowym, dodać olej i kurczaka dokładnie obtoczyć w marynacie. naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 3-4 godziny (można na dłużej – np. na noc – by kurczak stał się bardziej soczysty).
piersi kurczaka piec na grillu lub w piekarniku w 150 stopniach (termoobieg) przez ok 15 minut. gotowe piersi pokroić w paski.
przygotować sos: jogurt przelać do miseczki/sosjerki, dodać posiekaną bazylię, słodką paprykę, cukier oraz sól i pieprz. sos odstawić do lodówki.
wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. sałatkę “podrzeć” rękami na drobne kawałki, pomidorki przekroić na pół, paprykę pokroić w paski, a cebulę w krążki. wszystkie warzywa wymieszać. na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka i polewać sosem.
Pikantne skrzydełka
Składniki:
1 kg (około 10-12 sztuk) skrzydełek kurzych (moje zwykle są z MAKRO, bo tam są najlepiej oczyszczone np. z resztek piór)
oliwa

Przyprawy:*
2-4 łyżki ziół prowansalskich (i/lub tymianku/innych ulubionych)
pieprz cayenne (użyta ilość w zależności od gustu i odporności na ostrość)
około 1-2 łyżki słodkiej papryki zamiennie z papryką słodką wędzoną
około 1-2 łyżki czubrycy (czubricy) zielonej
sól
oliwa
1 łyżka otrębów (opcjonalnie)

*Uwaga: Zestaw ziół jest bardzo dowolny, najlepiej wybrać swoje ulubione. Elementem stałym jest papryka, czubryca (czubrica) i pieprz cayenne.

dodatkowo:
duża foliowa torebka (najlepiej strunowa, z zamknięciem)



Wykonanie:
Wszystkie zioła wsypać do torebki foliowej.
Ze skrzydełek odciąć ostatnią, najmniejszą część, oprószyć delikatnie solą i włożyć do mieszanki ziół. Zamknąć torebkę i potrząsać aż zioła oblepią skrzydełka. (Uwaga: Zioła muszą dotrzeć “w każdy zakamarek”). Wstawić do lodówki na 6-12 godzin (najlepiej na całą noc).

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć przyprawione skrzydełka. (Uwaga: Można dodatkowo oprószyć je mielonymi otrębami.)
Skrzydełka skropić/spryskać oliwą (nadającą się do wysokich temperatur) i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut. (Uwaga: Najlepiej piec z włączonym termoobiegiem.) W połowie pieczenia obrócić skrzydełka na druga stronę, aby były równomiernie przyrumienione.

Upieczone skrzydełka powinny być chrupiące, a jednocześnie soczyste.

Podawać na gorąco lub na zimno jako danie piknikowe.
wspaniała szybka przekąska na ciepło, choć również może być spożywana na zimno.

o jakości i smaku tych pysznych chrupek decyduje tutaj ser żółty, który musi być pikantny, twardy i bardzo drobno starty. te pyszne kuleczki są bardzo chrupiące i mięciutkie w środku, doskonale smakują !



składniki: /ok. 15 szt./

3 białka
200 g sera żółtego /pikantny/
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
wykonanie:

ser bardzo drobno zetrzeć na tarce.
białka ubić na sztywno, dodać ser, mąkę, wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
olej rozgrzać i na gorący wrzucać kulki, formować za pomocą łyżeczki.
smażyć do zarumienienia.
podawać na ciepło lub zimno.
smacznego
Domowe placki tortilla
Składniki: 4 szklanki mąki pszennej, 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, 1/2 szklanki margaryny lub oleju, 1 1/2 łyżeczki soli, 1 1/2 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie: Do dużej miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodaj tłuszcz i wymieszaj wszystko rękoma. Rozpuść sól w wodzie (woda nie może być za zimna, ani za ciepła), a następnie wlewaj porcjami wodę do ciasta, cały czas ugniatając masę. Ciasto powinno być miękkie, nie za suche, i nie za mokre. Pzekładamy je na talerz, który przykrywamy miską, odstawiamy na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu nakładamy na ręce trochę tłuszczu i dzielimy ciasto na 12 części. Przykrywamy plastikową folią lub ścierką i zostawiamy na kolejne 20-30 minut.
Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką. Staramy się, aby placki były tak cienkie, jak to możliwe. Następnie smażymy tortillę na suchej patelni przez ok. 15-20 sekund na obu stronach. Nie smaż ich zbyt długo, bo staną się kruche i łamliwe!
Tortille można przechowywać w szczelnym pudełku w lodówce przez ok. 2 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona