Kuchnia

336 inspiracji
ciasta
5 obserwujących
Schab po bałkańsku z papryką, pomidorami i pieczarkami - Ulubione Przepisy

Składniki:

500 g schabu bez kości
1 czerwona papryka
250 g pieczarek
4 pomidory (lub puszka pomidorów bez skórki – posiekanych)
1 ogórek kiszony
3 cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
olej do smazenia
sól
pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Schab pokroić w paseczki. Posolić i popieprzyć. Smażyć na patelni na oleju, aż będzie ładnie zarumieniony.

Mięso zdjąć z patelni.

Na patelni rozpuścić masło i smażyć do miękkości pokrojoną w piórka cebulę oraz ząbek czosnku (w całości). Po 5 minutach dodać mięso, pokrojone w słupki pieczarki oraz paprykę (pokrojoną w paseczki).

Po około 10 minutach duszenia, dodać pomidory oraz pokrojonego w kosteczkę ogórka. Dusić jeszcze około 10-15 minut.

Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.

Podawać z ryżem, makaronem lub bagietką.
Menu dnia prosto z Wiednia

Sałatka ziemniaczana z koperkiem i szczypiorkiem

6 średnich ziemniaków sałatkowych
1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 czubate łyżki koperku, drobno posiekanego
2 czubate łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
4 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki majonezu
sól, świeżo mielony czarny pieprz
sok z cytryny

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, aż będą miękkie. Odcedź, ostudź i obierz ze skórki. Pokrój w grube talarki lub w ćwiartki. Przełóż do miski. Dodaj cebulę, koperek i szczypiorek.
W miseczce połącz śmietanę z majonezem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj sos do ziemniaków i wymieszaj, skrop do smaku sokiem z cytryny. Przed podaniem, sałatkę przechowuj w lodówce.

RADA: Dla urozmaicenia, do sałatki możesz dodać: 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki; pęczek rzodkiewek, umytych, osuszonych i pokrojonych w plasterki lub 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę.

Ciągle głodny? Zobacz też przepisy na: Sałatkę ziemniaczaną z papryką i serem, Szwajcarską sałatkę ziemniaczaną i Sałatkę ziemniaczaną z kminkiem
Chleba Naszego: Surówka królewska
Pyszna surówka z 1 kg kapusty, 1/2 papryki, 1 cebuli, trochę szczypiorku, 1 łyżki cukru,
1 łyżeczki soli, 1 płaskiej łyżeczki pieprzu, 2 łyżek octu, 3 łyżek oleju...


Kapustę ścieramy na grubych oczkach, pozostałe warzywa kroimy drobno...


Kapustę uciera się dosłownie chwilę 3 min.....


...pozostałe krojenie to moment...


Potem wszystko ze sobą łączymy, dodajemy sól, pieprz, ocet, olej, cukier i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do pojemników i przechowujemy w lodówce :).
Fasolka szparagowa na zimę (do słoików) | sio-smutki! Monika od kuchni
Kuchnia u Krysi : Kopytka - przepis niezawodny

Składniki:
1/2 kg ugotowanych ziemniaków (wystudzonych)
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
1 łyżka oleju


Wykonanie:
Ziemniaki zmieliłam w maszynce. Można przecisnąć przez praskę. Wyłożyłam na deskę. Dosypałam obie mąki i wbiłam jajko, wsypałam szczyptę soli. Zagniotłam ciasto. Uformowałam wałeczki grubości około 3 cm, lekko spłaszczyłam i pokroiłam w ukośne kawałki.
Cytrynowe mini serniczki z sosem karmelowym i malinami

SKŁADNIKI ( na 12 sztuk):
Inspiracja: blog Moje Wypieki
8 ciastek LU Digestive
50 g masła
500 g serka śmietankowego President (dwukrotnie zmielony)
2 duże jajka
60 g cukru pudru
1 łyżka aromatu waniliowego
skórka otarta z 1/2 cytryny
gotowy sos karmelowy do deserów
świeże maliny
listki mięty (do dekoracji/ opcjonalnie)
olej w sprayu


PRZYGOTOWANIE:
Ciastka pokruszyć w moździerzu, wymieszać z roztopionym masłem. Serek wymieszać z jajkami, cukrem pudrem, aromatem i skórką z cytryny, najlepiej przy użyciu miksera. 12 silikonowych foremek na babeczki spryskać olejem, wsypać ciasteczka i rozdzielić po równo masę serową. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 25 minut. Po wyjęciu ostudzić i schłodzić w lodówce min. 2 godziny. Przed podaniem polać syropem, udekorować malinami i ewentualnie listkami mięty.
Zupa pieczarkowa

Składniki:
na ok. 4 porcje
500 g białych pieczarek
2 średnie cebule
ok. 1, 5 litra wywaru drobiowego/warzywnego lub rosołu
1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
świeżo mielony pieprz
sól
do podania:
ulubiony makaron
polecam świderki, wstążki albo kolanka


Treść przepisu:

w domu czasami podaję do zupy świeże pieczywo albo gorące grzanki z roztopionym serem



Pieczarki myję, oczyszczam i kroję w plastry, cebulę kroję w kostkę, natkę pietruszki drobno siekam.

W garnku zagotowuję bulion lub rosół.

Na patelni rozgrzewam masło i szklę cebulę, następnie dokładam pieczarki i smażę całość razem do momentu, aż odparuje nadmiar wody z pieczarek. Cebulę i pieczarki oprószam świeżo mielonym pieprzem oraz solą do smaku. Do podduszonych pieczarek dodaję stopniowo śmietankę kremówkę, całość mieszam i duszę na niewielkim ogniu 2-3 minuty.

Do zagotowanego bulionu dodaję całą zawartość patelni, wszystko gotuję razem ok. 5 minut, dodaję posiekaną drobno natkę pietruszki i zostawiam pod przykryciem na kilka minut, aby smaki się przegryzły.

W tym czasie gotuję makaron al dente według przepisu na opakowaniu.
Ugotowany makaron można przełożyć do garnka z zupą albo przełożyć bezpośrednio do miseczki, zalać zupą i podawać w taki sposób.

Jak większość zup również pieczarkowa smakuje najlepiej na drugi dzień
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona