Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Spring cupcakes


Ciasto:

* 250 g mąki pszennej
* 1 szklanka cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3/4 szklanki maślanki (ok 190-200 ml)
* 1/2 szklanki oleju (ok 120 ml)
* 1 łyżka ekstraktu waniliowego
* 2 jajka



Krem:

* 500 g serka mascarpone
* 2 płaskie łyżki miękkiego masła
* 2 płaskie łyżki cukru pudru
* 4-5 łyżek gęstego dżemu truskawkowego (użyłam marki Fine Food*)



W misce łączymy wszystkie suche składniki. Dodajemy do nich wymieszane składniki mokre i mieszamy łyżką tylko do chwili połączenia się składników.

Blachę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do ok. 3/4 wysokości (nie więcej, by zbytnio nie wyrosły). Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut (wbity w środek muffinki patyczek powinien wychodzic suchy). Upieczone babeczki odstawiamy do wystygnięcia.

Mascarpone ubijamy z masłem i cukrem pudrem na wysokich obrotach miksera. Kiedy składniki się połączą dodajemy dżem*.

Gotowym kremem dekorujemy wierzch babeczek. Jeśli nie podajemy ich od razu, trzymamy je w lodówce wyjmując ok. 30 minut przed podaniem.

* Dwie uwagi odnośnie dżemu. Po pierwsze powinien byc gęsty aby nie rozrzedzic zbytnio masy. Po drugie, zmiksujcie go blenderem lub przetrzyjcie przez sitko przed dodaniem do serka. U mnie mały kawałek truskawki zatkał kawałek tylki, więc jeśli chcecie piękną czapeczkę z masy, lepiej uniknąc takiej możliwości (skutek nie zmiksowania dżemu i zatkania części tylko widac na zdjęciu ;) ).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation