Kuchnia

coś na obiad

Ryż po meksykańsku

Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
puszka czerwonej fasoli
pół puszki groszku
pół puszki kukurydzy
2 puszki pomidorów
1/3 papryczki chili
1 łyżka cukru
2 torebki ryżu
2 łyżeczki mieszanki przypraw Czubrica czerwona
sól i pieprz do smaku


Ryż moczymy w zimnej wodzie przez godzinę.
Pomidory, cebulę, czosnek i papryczkę chili blendujemy. Dodajemy cukier i przyprawy.
Ryż odsączamy i smażymy na odrobinie oleju, aby zrobił się szklisty. Dodajemy wcześniej zmiksowaną masę i podlewamy szklanką wody. Dusimy aż woda się wchłonie. Trwa to ok. 15 minut.
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy. Odrobinę solimy. Dodajemy do ryżu. Po chwili wrzucamy także fasolę, kukurydzę i groszek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy ok. 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation