Kuchnia

Muffins & Macarons & Tartelin

Babeczki marchewkowe


Składniki na 12 babeczek:

- 2 szklanki startej marchewki (2 duże marchewki)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli


Krem:

- 200 ml śmietanki 30%
- 125 ml serka mascarpone
- łyżeczka cukru pudru



Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Marchewkę myjemy, obieramy i tarkujemy na tarce, po czym umieszczamy w misce, dodajemy szklankę cukru, łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią, jajka oraz olej. Wszystkie składniki mieszamy rózgą. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Następnie mieszamy zawartość obu misek za pomocą łyżki. Masę przekładamy do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami (ciasto nakładamy do 3/4 wysokości papilotki). Pieczemy przez 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy babeczki do ostygnięcia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone i łyżeczkę cukru pudru. Po czym wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Dekoratorem do ciast ozdabiamy babeczki, dodajemy ozdoby cukrowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation