Kuchnia

wypieki i nie tylko :)

Cytrynowiec

Użyłam prostokątnej tortownicy o wymiarach 34 x 24 cm z zaokrąglonymi rogami. Biszkopt wyszedł trochę zbyt gruby, więc go po upieczeniu odrobinę ścięłam z wierzchu. Zwykle biszkopt w trakcie pieczenia kurczy się, więc go po wystygnięciu dopchnęłam do jednej strony, a luki z drugiej wypełniłam kawałkami biszkoptu, który został po odkrojeniu wierzchu.

Biszkopt jasny:

6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
Wylać na formę do pieczenia (dno wysmarowałam masłem).
Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 minut (u mnie wystarczyło 25 minut w 170°C).


Masa cytrynowa:

2 budynie śmietankowe
1 kostka masła (u mnie 200 g)
3/4 szklanki cukru kryształu
3 żółtka
3 cytryny
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy


Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki. Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. W połowie szklanki wody roztrzepać budyń, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń.
Przestudzony budyń połączyć z utartym masłem.

Masa śmietankowa:

1/2 l śmietany kremówki
2/3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody (ja rozpuściłam w gorącej wodzie i pozostawiłam do wystygnięcia)


Śmietanę ubić, dodając cukier i - na końcu - rozpuszczoną żelatynę.

Polewa:

1/2 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany

W wodzie rozpuścić żelatynę.
Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników. Nie dopuścić do zagotowania!
Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodać (po łyżce) śmietanę.
Roztrzepać.


Dodatki:

1 puszka ananasów (osączone na sitku)
3 paczki herbatników


Przełożenie ciasta:

Biszkopt - masa cytrynowa - ananasy - masa śmietankowa - herbatniki - polewa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation