Kuchnia

zupki

zupa marchewkowa z curry
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 kg marchewki ( może być mniej)
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz
- 2 l bulionu warzywnego ( może być z kostki)
- pietruszka, koperek
- śmietana ( może być 18%)
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy w garnku na maśle, dodajemy curry. Następnie dorzucamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i razem chwilę smażymy, a potem marchewki pokrojone w plasterki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.
(Jeżeli lubicie zupy kremy, to zmiksujcie całość. Ja tym razem odjęłam 3 chochelki zupy, zmiksowałam je i dolałam z powrotem dla zagęszczenia.)
Następnie dodajemy pietruszkę, koperek i doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Przed podaniem dekorujemy śmietaną.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation