Kuchnia

Śniadaniowe

Placuszki jaglane z jabłkiem i migdałami | gotuj zdrowo!
Składniki na ok.16 placuszków

10 stołowych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
4- 5 jabłek
6- 8 daktyli
250 ml wody mineralnej
18 -20 migdałów
2 jajka od szczęśliwej kury
klarowane masło lub olej kokosowy do smażenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
szczypta soli morskiej do ubijania białek
4 łyżki gęstego jogurtu
świeży tymianek (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka miodu
sok z 1/2 cytryny
4-6 łyżek płatków migdałowych

Przygotowanie:

Jabłka umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 0, 5 cm. Do miski dodaj wodę, sok z cytryny i miód. Włóż jabłka i marynuj przez ok. 10 minut. Dodaj do marynaty świeży tymianek i szczyptę cynamonu. Następnie odsącz jabłka na ręczniku papierowym. Możesz również pokrojone jabłka tylko skropić sokiem z cytryny bez marynowania.

Oddziel żółtka od białek. Do miseczki z białkiem dodaj szczyptę soli morskiej i ubij na sztywną pianę. Zmiksuj na gładką masę kaszę jaglaną, migdały i drobno pocięte daktyle wraz z wodą. Dodaj żółtka, jogurt, cynamon, wanilię i kurkumę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Masę połącz delikatnie z ubitym białkiem. Powinna mieć lekko gęsta konsystencję. Opcjonalnie można dodać do ciasta trochę mąki orkiszowej, jeżeli potrzebujesz bardziej zwartej konsystencji.

Rozgrzej patelnię i dodaj klarowane masło. Zanurzaj plastry jabłka w cieście i układaj na patelni. Jak już pierwsza strona będzie gotowa na wierzchu jeszcze surowej dodaj delikatnie płatki migdałów i przełóż na drugą stronę. Obsmażaj do zrumienienia.

Usmażone placuszki przekładaj na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Serwuj z ulubionymi owocami i listkami świeżej mięty.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation