Kuchnia

Dobre książki

Czekoladowy sernik Philadelphia

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

Spód ciasteczkowy:

150g ciasteczek zbożowych, w gorzkiej czekoladzie
50g masła

Masa serowa:

4 opakowania serka Philadelphia z czekoladą Milka (4x175g)*
1 opakowanie serka Philadelphia naturalna (1x125g)
100g cukru drobnego (1/2 szklanki)
2 łyżeczki cukru waniliowego
3-4 łyżki gorzkiego kakao, przesianego
2 łyżki soku pomarańczowego
skórka otarta z 1 małej pomarańczy, drobno posiekana lub roztarta w moździerzu
220g gęstej śmietany 18% (1 szklanka)
4 jajka

Dodatki:

owoce (jagodowe lub cząstki pomarańczy)

Foremkę (21cm) posmarować masłem. Dno wyłożyć papierem do pieczenia (jeżeli Wasza tortownica jest mało szczelna polecam zabezpieczyć ją folią aluminiową). Piekarnik nagrzać do 180st.C, od razu na jego dno położyć naczynie żaroodporne, dodatkowo zagotować ok. 1,5l wody.

Przygotować spód. Ciasteczka pokruszyć w malakserze, tłuczkiem lub rozetrzeć w palcach na drobne okruchy. Masło rozpuścić w garnuszku. Jeszcze ciepłym zalać ciasteczka i dokładnie wymieszać. Na dno odpowiednio przygotowanej foremki wysypać okruszki i równomiernie ugnieść opuszkami palców, foremkę schłodzić min. 15 minut w lodówce.

Przygotować masę serową. Do dużej miski wrzucić serki Philadelphia, cukry, przesiane kakao, sok i skórkę pomarańczową - na najmniejszych obrotach miksera wymieszać do uzyskania gładkiego kremu. Następnie wlać śmietanę, i wolniutko miksując dodawać po jednym jajku - miksujemy tylko do połączenia się składników, nie za długo. Gotową masę przelać na schłodzony spód z ciasteczek. Tortownicą uderzyć 2-3 razy w kuchenny blat by pozbyć się niepotrzebnych bąbelków powietrza, od razu włożyć do piekarnika, a do naczynia żaroodpornego wlać wrzącą wodę. Piec sernik przez 15 minut w 180st.C. Następnie skręcić temperaturę do 115st.C i piec jeszcze ok. 1 godziny. Ostudzić kolejną godzinę w lekko uchylonym piekarniku, następnie na kratce kuchennej w temp. pokojowej. Całkowicie ostudzony schłodzić całą noc w lodówce.

Kroić lekko ogrzanym nożem. Podawać z owocami.

Buon Appetito! :)

*używając samych serków naturalnych, dałabym 5 opakowań po 125g (5x125g) i 150-175g (max. 200g) rozpuszczonej mlecznej czekolady Milka. To moja propozycja, bo sama nie próbowałam :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation