Święta i uroczystości

Wielkanoc

Jak uzyskać poszczególne barwniki - gotowe repeptury!

Większość ze składników potrzebnych do zabawienia jajek prawdopodobnie znajdziesz w swojej kuchni lub spiżarni. Możesz je zbierać wiosną, latem i jesienią, suszyć i przechowywać.

Biały – wkładamy ugotowane na twardo jajka na kilka minut do wody z dodatkiem octu.

Brązowy - esencja z herbaty, świeże łupiny orzecha włoskiego, igły jodłowe lub duża ilość łupin z cebuli. Aby uzyskać ciemno brązowy kolor, stosujemy liście dębu i olchy lub mocny wywar z kawy.

Czarny - młode liście czarnego klonu, kora olchy lub kora dębu, wygotowane olchowe szyszki, łupiny orzecha włoskiego.

Czerwony – owoce czarnego bzu, kora kruszyny, łuski czerwonej cebuli, szyszki olchowe, suszone jagody, kwiaty hibiskusa z kilkoma kroplami cytryny, wywar z buraków z kroplą octu, wywar z krokusa.

Fioletowy – owoce tarniny i czarnego bzu, płatki ciemnej (czarnej) malwy.

Granatowy – wywar z hibiskusa i szczypty sody oczyszczonej, pokrojone liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu.

Niebieski - borówka amerykańska, owoce tarniny, borówka amerykańska.

Pomarańczowy – dynia, sok z marchwi z kroplą octu.

Różowy - rozcieńczony sok z buraka (im mocniej rozcieńczony, tym jaśniejszy różowy).

Zielony – szpinak, szczypiorek, liście barwnika, młode zboża (np. żyto), suszone kwiaty fiołka, wywar z widłaka, ozimina, młoda trawa, pokrzywa, kora brzozowa, wywar z jemioły.

Złoty – wywar z kwiatków nagietka i kurkumy, łupiny orzecha włoskiego i łupiny cebuli (łupin cebuli musi być trochę więcej niż łupin orzecha).

Żółty – curry, kurkuma, kora młodej jabłoni, liście brzozy i olchy, drewno morwy, rumianek, trzcina, suszone kwiaty jaskrów polnych, suche łupinki cebuli, igły modrzewiowe.

Jak z wybranych składników zrobić barwnik?
1. Do garnka wsypujemy wybrane składaniki, mieszamy z gorącą wodą i pozostawiamy na 24h.
2. Na drugi dzień doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 min.
5. Dodajemy kilka kropel octu i delikatnie mieszamy.
6. Przecedzamy barwnik przez sitko.
7. W tak przygotowanym barwniku farbujemy jajka.

Jak barwić jajka
Wyróżnia się dwa sposoby barwienia jajek - na ciepło i na zimno.

Na ciepło: Surowe jajka wkładamy do zimnej wody z dodatkiem barwnika i gotujemy. Takie barwienie da nam mocniejszy kolor jajek.

Na zimno: Ugotowane jajka wkładamy do gorącej wody z dodatkiem barwnika. Pozostawiamy ja do wystygnięcia wody.

Od czego zależy intensywność koloru barwionych jajek
1. Im dłużej jajko jest zanurzone w barwniku, tym mocniejszy ma kolor.
2. Im silniejszy roztwór barwnika, tym mocniejszy kolor jajka.
3. Im jaśniejszy odcień skorupki jajka, tym większa intensywność otrzymanego koloru.


Sposoby na utrwalenie koloru barwionych jajek
1. Pod koniec barwienia, dodajemy do wywaru trochę octu.
2. Spryskujemy jajko lakierem do włosów (tylko pisanki ozdobne, których nie będziemy potem jeść).
3. Przecieramy jajka ściereczką z masłem lub olejem.
4. Przecieramy jajka skórką ze słoniny.


Co zrobić, by jajka nie pękały podczas gotowania
Przed gotowaniem powinniśmy namoczyć jajka w osolonej wodzie.

Agnieszka Śliwińska/Deccoria.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation