Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Piernik marchewkowy gotowany na parze
PIERNIK MARCHEWKOWY GOTOWANY NA PARZE - PRZEPIS BLOGGERA - składniki:
Szklanka słodkiej marchewki startej na najmniejszych oczkach
2 jajka
ok. 4 łyżki miodu gryczanego lub innego naturalnego
2 szklanki mąki orkiszowej jasna typ 750 (można dodać 1/2 pełnoziarnistej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 czubata łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika - 100% naturalnej
2 łyżki mleka zagęszczonego do kawy light
3 łyżki mascarpone
orzechy włoskie - do dekoracji
PIERNIK MARCHEWKOWY GOTOWANY NA PARZE - PRZEPIS BLOGGERA - sposób przygotowania:
Zaczynamy od marchewki, którą ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Jajka ubijamy na gładką masę. Dodajemy miód i marchewkę i ciągle na najmniejszych obrotach miksera mieszamy. Potem po kolei dodajemy - nadal miksując - mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami. Kiedy uzyskamy jednolitą masę przelewamy do koszyka/pojemnika, czy foremki aluminiowej uprzednio wyłożonej papierem do gotowania na parze/pieczenia. Ciasto gotujemy godzinkę. Studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation