Kuchnia

SOMETHING SWEET

3-bit - ciasto bez pieczenia

Przepis na puszyste i delikatne ciasto bez pieczenia. Jeśli lubicie desery bardzo słodkie to ten będzie właśnie taki. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Można go zrobić w 30 minut. Musimy jednak odczekać minimum 12 godzin, aby wszystkie składniki dobrze się związały, a ciastka nabrały wilgoci.

SKŁADNIKI: (czas przygotowania ok. 30 minut+12 godzin oczekiwania)
puszka masy krówkowej
ok. 600g herbatników prostokątnych
600ml słodkiej, zimnej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan-fix
ok.50g czekolady lub czekoladowe płatki
Kilka orzechów do dekoracji
KREM BUDYNIOWY:
500ml mleka
125g cukru
2 żółtka
4 łyżki mąki pszennej (czubate)
200g masła o temperaturze pokojowej
WYKONANIE:
Przygotować masę budyniową. Dwie szklaki mleka zagotować. Żółtka zmiksować z cukrem na kogel-mogel, dodać mąkę i zmiksować. Zalać gorącym mlekiem ciągle miksując i zagotować, aby budyń zgęstniał (1 minuta). Pozostawić do ostygnięcia.
Masę krówkową podgrzać (wstawiając puszkę na kilka minut do garnka z gorącą wodą).

Blaszkę o wymiarach ok.25/35cm wyłożyć folią, ułożyć pierwszą warstwę herbatników, posmarować gorącą masą krówkową i ułożyć drugą warstwę herbatników.

Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Tak powstały krem rozsmarować na drugiej warstwie herbatników i przykryć trzecią warstwą.

Ubić zimną śmietanę z cukrem i śmietan-fix'em. Śmietanę wyłożyć na górę, zostawiając sobie ok. 3 łyżki do dekoracji, posypać startą czekoladą lub czekoladowymi wiórkami i orzechami.

Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin, aby dobrze zastygło.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation