Kuchnia

przetwory i......

DŻEM BRZOSKWINIOWY Z CZEKOLADĄ

Składniki:

5 kg brzoskwiń
1,20 kg cukru (można dać mniej lub więcej, jak kto lubi)
150 g gorzkiej czekolady
2 czubate łyżki dobrego kakao (u mnie decomorreno)

Brzoskwinie umyć, usunąć pestkę i pokroić (ja kroiłam tylko na ćwiartki). Wsypać do rondla wraz z cukrem i zagotować. Trzymając na małym ogniu gotować ok. 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia, kolejnego dnia powtórzyć tę operację. Trzeciego dnia zagotować, smażyć ok. 15 minut, a następnie dodać połamaną w kostki czekoladę i kakao. Mieszać, aż do rozpuszczenia czekolady. Nakładać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwracać do góry dnem na ok. 30 min. Ja nakładając dżem do słoiczków trzymam ciągle rondle na małym ogniu, aby dżem ciągle był wrzący (bo mam wrażenie, że przy wyłączonym palniku dżem ostygnie zanim uda mi się nałożyć 15-ty słoiczek i wówczas zakrętka może nie trzymać).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation