Kuchnia

KULINARNIE

Pijana zakonnica | 365 dni dookoła kuchni.

BISZKOPT:

7 jaj
7 łyżek cukru
3 łyżki mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu winnego

Białka ubij, stopniowo dodawaj cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet.

Piecz w brytfannie o wymiarach 26-28 przez ok 45 minut w 160 stopni, bez termoobiegu 180.

Gdy lekko przestygnie końcówką łyżki drewnianej zrób otwory na około połowę wysokości.


KREM:

szklanka wody
pół kostki margaryny (można zamienić na masło)
2 łyżki kakao
szklanka cukru
ok 100-200 ml wódki

Do rondla wlej ok. pół szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu. Margarynę, wodę, kakao i cukier przełóż do metalowej miski, następnie umieść ją na rondlu.

W ten sposób rozpuścimy składniki na parzę i unikniemy przypalenia. Gdy wszystko ładnie się rozpuści, wlej wódkę, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Letni krem przelej na biszkopt, tak aby zakrył otwory.


WIERZCH

pół litra śmietanki kremówki
1 fix do śmietany
1 czubata łyżka cukru pudru
+ dwie kokosowe princessy ( lub inny tego typu batonik)

Śmietanę ubij z cukrem i fixem, wyłóż na wierzch ciasta. Wyrównaj wierzch. Na koniec posyp ciasto startym batonikiem i pozostaw w lodówce do schłodzenia przez kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation