Kuchnia

Słodkości

Serowe pieczone pierożki z jabłkiem

Składniki na ok. 2 blaszki pierożków:
500 g mąki pełnoziarnistej (u mnie niestety zwykła pszenna, bo tamtej mi zabrakło)
500 g twarogu białego chudego
250 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu
1-2 jabłka
Cynamon
Opcjonalnie: cukier puder trzcinowy

Przygotowanie:
Na stolnicy wyrabiamy ciasto (masło, mąka, twaróg, ew. cukier puder). Rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej taką jak do pierogów. Wykrawamy kształt przy pomocy szklanki. Jabłka kroimy na paseczki/kostkę - nie za duże, nie za małe. Układamy na środku wykrojonego ciasta i lepimy jak najzwyklejsze pierogi. Pieczemy na folii aluminiowej i pieczemy 25 minut 1 80 stopniach (10 min jedna strona, przewracamy, 10 minut druga i 5 minut podwyższamy temperaturę - czas należy dostosować do własnego piekarnika, bo zapewne znacie już jego możliwości i "uchylenia" od normy :> ") Ciasteczka posypujemy obficie cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation