Inne

halowwen

Babeczki dyniowe


Żeby tradycji stało się zadość, to obowiązkowo na Halloween muszą być babeczki dyniowe.

Aromatyczne, pysznie wilgotne z mini latarenkami dyniowymi. I nie sposób im się oprzeć, smakują wyjątkowo i delikatnie w korzennych smakach.

Babeczki dyniowe

Składniki na 12 szt.:

260 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1/2 łyżeczki soli
200 g drobnego cukru
2 duże jaja
250 g puree z dyni
120 ml oleju roslinnego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Babeczki dyniowe

Składniki do dekoracji:

200 g serka mascarpone
125 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
kilka kropel naturalnego barwnika zielonego
12 szt. dekoracyjnych czekoladek dyniowych
12 świeżych listków mięty
Babeczki dyniowe

Wykonanie:

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, przyprawy i sól.
Jajka, olej, puree z dyni i wanilię zmiksować i dodać do suchych składników.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami pomarańczowymi lub białymi, natłuścić olejem.
Ciasto przełożyć do 3/4 wysokości papilotek.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C przez 20 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudzić.
Serek mascarpone utrzeć z przesianym cukrem pudrem, dodać wanilię i zielony barwnik.
Krem przełożyć do szprycy lub rękawa i wyciskać na srodek każdej babeczki.
Udekorować listkami mięty i czekoladowymi dynkami lub pomarańczowymi groszkami.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation