Kuchnia

przepisy

Smażona pierś kaczki z tłuczonymi ziemniakami

Składniki:
2 piersi kacze
2-3 ząbki czosnku
3-5 ziaren jałowca
3 ziarna czarnego pieprzu
Kilka igiełek rozmarynu
Szczypta soli
Łyżeczka oleju
W moździerzu rozcieramy ziarenka jałowca i czarnego pieprzu. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz olej. Mieszamy i odstawiamy.
Piersi myjemy, osuszamy. Odcinamy nadmiar skóry a przy pomocy pincety wyskubujemy resztki piór. Na wierzchu skóry przy użyciu ostrego noża nacinamy kratkę (przecinamy skórę aż do mięsa, ale nie nacinamy mięsa). Solimy i zalewamy marynatą z moździerza. Dokładnie wszystko mieszamy tak aby mięso pokryło się smakiem. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce przykryte ściereczką (aby mięso nie obeschło).
Na rozgrzaną patelnię układamy piersi skórą do dołu. Smażymy na złoty kolor i obracamy. Czynność powtarzamy do momentu aż mięso będzie miało pożądaną przez nas gotowość.
Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Ja dodatkowo dodałam do nich 2 łyżki masła i rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation