Kuchnia

Ciasta i desery

Szarlotka Iwony
Ciasto:
1 jajko
250 dkg mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
½ łyżki soli
6 dkg schłodzonego masła



Nadzienie:
1 kg jabłek
sok i skórka z ½ cytryny
10 dkg orzeszków laskowych
3 łyżki cukru
½ łyżeczki zmielonych goździków
do posypania cukier puder
tłuszcz do tortownicy

Mąkę przesiać dodać, proszek do pieczenia, sól, cukier, żółtko i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść ciasto , przykryć folią aluminiowa i wstawić do lodówki. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w półksiężyce. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cukrem , orzechami, startą skórką cytrynową i zmielonymi Gożdzikami. Piekarnik nagrzać do temperatury170 stopni. 2/3 ciasta rozwałkować , przełożyć do formy tak by ciasto wystawało troszkę poza brzeg foremki. Nałożyć nadzienie, krawędź posmarować roztrzepanym białkiem. Resztę ciasta rozwałkować tak by nakryć wierzch i zakryć nadzienie. Zawinąć do środka brzegi, z reszty ciasta wyciąć, ozdobne listki lub kwiatki i położyć na wierzchu. Posmarować białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut Wyjąć z piekarnika na talerz i posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation