Kuchnia

Kuchnia

KUSKUS I WOLOWINA.

Składniki na 2 porcje:

250 g mielonego mięsa wołowego
2 ząbki czosnku
czerwona cebula
łyżeczka kuminu
łyżeczka cukru
łyżeczka mielonej kolendry
łyżka bułki tartej (dałam na pół z otrębami)
2 średnie pomidory
łyżka posiekanej świeżej mięty
jajko
sól
pieprz
oliwa do smażenia
natka pietruszki do posypania

Najpierw przygotowuję sos: na patelni rozgrzewam oliwę i smażę posiekaną cebulę, czosnek oraz przyprawy. Odkładam połowę do miseczki, by wystygło, i do pozostałej na patelni drugiej połowy dodaję sparzone wcześniej, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i cukier. Duszę na wolnym ogniu przez ok. 15 min, aż sos się zredukuje. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Do mięsa dodaję jajko, miętę, bułkę tartą (i ew. otręby) oraz odłożoną smażoną cebulę z czosnkiem i przyprawami. Dokładnie mieszam i formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Na drugiej patelni rozgrzewam olej i smażę pulpety, aż się zezłocą. Wówczas dodaję je do sosu, mieszam i podgrzewam jeszcze przez chwilę.
Podaję z kuskusem, posypane natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation