Plakaty i obrazy

amazing

TORT CHLEWIK

.

***

Przepis na ciasto czekoladowe:

*

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej a składniki suche, jak mąka przesiewamy.

3 duże jajka
150 ml mleka
130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub paczka cukru waniliowego
150 g mąki pszennej
60 g kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

serek mascarpone 500 g.

śmietana kremówka (30 lub 36%) 500 g.

cukier puder – kilka łyżek, ja dodaję ok 4 do takiej porcji kremu

dżem truskawkowy lub inny – ok pół słoiczka, ale jak uważacie, może być więcej.

*

mały słoik nutelli

*

masa cukrowa różowa na świnie – zależy ile ich chemy zrobić, ja zużyłam ok 250 g lub mniej.

*

poncz – sok z konfitury, lub sok z cytryny, lub herbata, lub jakiś inny sok i jeśli mamy ochotę to możemy wzmocnić to alkoholem. Ja robię takiego ponczu dosłownie parę łyżek, czyli alkoholu daję z łyżkę lub 2 maksymalnie.

*dżem porzeczkowy – mały słoiczek.

***

Roztrzepujemy jajka, dodajemy olej, mleko, cukier, ekstrakt z wanilii, lub jak ja, kiedy nie mam ekstraktu – cukier waniliowy. Mieszamy do połączenia.

W drugim naczyniu mieszamy ze sobą (przesiewamy!) mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę oczyszczoną.

Do składników mokrych dodajemy wymieszane suche i mieszamy – nie musimy używać miksera, wystarczy trzepaczka. Aż do połączenia się składników oczywiście.

Formę ok 20 cm. wykładamy tylko na dnie papierem do pieczenia, przelewamy masę do formy.

Pieczemy w temp ok 170 C. ok godzinę, aż do suchego patyczka ( u mnie czasem pieczenia trwa dużo dłużej, trzeba sprawdzać) . Studzimy.

***

Robimy krem z mascarpone i śmietany:

Miksujemy śmietanę z serkiem i cukrem pudrem. Dzielimy krem, tak że ok 1/4 odkładamy. Większą część miksujemy chwilę z dżemem truskawkowym. Małą część miksujemy z ok 1/3 słoiczka nutelli ( lepiej najpierw posmarować górę tortu nutellą i pozostałą część wymieszać z kremem, napiszę poniżej przy części o dekorowaniu góry tortu)

Wystudzone ciasto kroimy na 3 części.

Kładziemy sobie pierwszy brat i nasączamy go ponczem. Na to kładziemy cienką warstwę dżemu porzeczkowego. Kładziemy delikatnie krem truskawowy z serka mascarpone i śmietany – ja kładę na całości łyżkami krem i potem delikatnie rosmarowuję tak, aby krem nie połączył się z dżemem porzeczkowym.

Kładziemy drugi blat i też nasączamy go ponczem. Na to kładziemy krem truskawkowy.

Kładziemy trzeci brat, możemy też go nasączyć ponczem, ale już niekoniecznie.

Ostatni blat smarujemy nutellną.

Resztki nutelli miksujemy z pozostałą częścią kremu ze śmiatany i mascarpone. Obkładamy tym kremem nutellowym boki tortu.

układamy wafelki www czy kitkat. No koniec można związać całość wstążką. Lepimy świnie i układamy na nutelli.

Smaczego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation