Kuchnia

Słodkości - przepisy

Ciasto "Bajka"

Ciasto „Bajka”
(przepis własny)

Składniki na prostokątną formę o wym. 25x35cm

Ciasto:
6 jajek
170g cukru pudru
180g mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mas jabłkowa:
2kg jabłek
3 łyżki masła
1 galaretka w proszku o smaku cytrynowym
1 galaretka w proszku o smaku pomarańczowym

Krem kajmakowy:
500ml mleka
3 żółtka
2 łyżki cukru
2,5 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
200g masy kajmakowej

Dekoracja:
500ml śmietany kremówki o zaw. tł. min 30%
1 łyżka cukru pudru
2 zagęstniki do śmietany (opcjonalnie)
3 łyżki startej mlecznej czekolady

WYKONANIE
Zaczynamy od przygotowania masy jabłkowej. Ona potrzebuje trochę czasu zanim wystygnie i zacznie tężeć, co jest bardzo istotne, bowiem gdy wyłożymy ją za wcześnie wsiąknie w biszkopt i go rozmiękczy. Jabłka powinny być takiej odmiany, która nie ciemnieje po obraniu wtedy masa będzie miała ładny żółty kolor.

Masa jabłkowa
Obrałam jabłka, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce o grubych oczkach. Przełożyłam jabłka do garnka, dodałam masło i smażyłam na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wsypałam galaretki w proszku i dokładnie wymieszałam. Smażyłam jeszcze około 2 minut, aż galaretki się rozpuściły. Odstawiłam do wystudzenia.

Ciasto
Dwie jednakowe blachy wyłożyłam papierem do pieczenia.
Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder. Wówczas dodałam żółtka i delikatnie wymieszałam trzepaczką rózgową. Przesiałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodałam w dwóch porcjach do masy jajecznej, mieszając całość dokładnie po każdym dodaniu. Na końcu wlałam olej rzepakowy i jeszcze raz wszystko wymieszałam. Przelałam do przygotowanych blach. Wyrównałam powierzchnię. Każdą blachę piekłam oddzielnie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.

Krem kajmakowy
Utarłam żółtka z cukrem na puszysty kogel-mogel. Wsypałam oba rodzaje mąki, wlałam pół szklanki zimnego mleka i dokładnie wymieszałam. Resztę mleka podgrzałam do temperatury około 60°C i cały czas mieszając wlewałam cienkim strumieniem do masy jajecznej. Postawiłam rondel z masą na małym ogniu i podgrzewałam do zagotowania, cały czas mieszając trzepaczką rózgową. Odstawiłam do wystudzenia. Od czasu do czasu zamieszałam aby na powierzchni nie utworzył się kożuch.
Utarłam miękkie masło na puch. Cały czas ucierając dodawałam po łyżce zimny budyń i masę kajmakową.

Montaż
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyłam jeden blat ciasta. Na niego wyłożyłam połowę tężejącej masy jabłkowej, a na nią połową kremu kajmakowego. Przykryłam drugim blatem ciasta. Rozłożyłam na nim resztę masy jabłkowej, a na niej resztę kremu kajmakowego. Wstawiłam na godzinę do lodówki.

Dekoracja
Zarówno śmietana jak i naczynie, w którym będziemy ja ubijać, powinny być dobrze schłodzone. W tym celu włożyłam śmietanę na 20 minut do zamrażarki a naczynie do lodówki.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyłam do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1cm. Wyciskałam na wierzchu ciasta okrągłe kuleczki, jedna obok drugiej. Posypałam po wierzchu startą czekoladą.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation