Kuchnia

sałatki

CZERWONA KAPUSTA ZASMAŻANA ZE ŚLIWKAMI – WERSJA NA DZIŚ - BEZ ZASMAŻKI


SKŁADNIKI:
25 dag czerwonej kapusty
mała cebulka
łyżka oleju
2 duże dojrzałe śliwki
1/2 kwaśnego jabłka
2 suszone śliwki kalifornijskie
sól
pieprz

WYKONANIE:
Cebulę obrałam, drobno pokroiłam, podsmażyłam na rozgrzanym oleju do momentu, aż zaczęła się rumienić.
Kapustę drobno pokroiłam, dodałam do cebuli.
Śliwki pokroiłam w drobną kostkę, dodałam do kapusty.
Lekko posoliłam, podlałam niewielką ilością wody.
Dodałam obrane ze skórki, drobno pokrojone jabłko (bez pestek) i jeszcze drobniej pokrojone śliwki kalifornijskie.
Całość dusiłam na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości.
Od czasu do czasu przemieszałam sprawdzając czy płyn za bardzo nie odparował i w razie potrzeby podlewałam wodą.
Pod koniec doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze troszkę solą.
Kapusta nie wymagała zakwaszania i dosładzania, w tej materii doskonale spisały się owoce.

kuchennezapiskiedyty
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation