Kuchnia

przystawki przekąski

Pasta paprykowo-orzechowa | Ammniam

Składniki:
1/2 szklanki upieczonej i obranej czerwonej papryki (około 1-2 papryk surowych),
1/3 szklanki orzechów włoskich wcześniej namoczonych przez 2 godz,
4-5 dużych upieczonych ząbków czosnku,
sól,
natka kolendry lub pietruszki.

Sposób przygotowania:
1.Paprykę, orzechy i czosnek zmiksować na gładką pastę.
2.Doprawić do smaku solą.
3.Na koniec dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki. Wymieszać.

Wskazówki:
1.Papryki włożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 C do momentu, aż skórka zacznie brązowieć. Upieczone papryki przełożyć do garnka i szczelnie przykryć. Gdy ostygną obrać ze skórki.
2.Całą nieobraną główkę czosnku włożyć do piekarnika wraz z paprykami i piec tak długo, aż będzie miękka. Wyjąć, ostudzić, 4 – 5 ząbków odłożyć do pasty, a resztę wycisnąć i zjeść z kromką świeżego chleba.
3.Orzechy włoskie można zastąpić orzechami pekan.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation