Kuchnia

kuchnia

Crostini z brzoskwinią i prosciutto

na 15 crostini
Składniki

1 mała biała bagietka (na 15 małych kromek)
1 łyżeczka rozpuszczonego masła

2 brzoskwinie
1/2 łyżeczki masła
1 łyżka miodu
1 kopiasta łyżeczka listków świeżego tymianku

3 plastry szynki parmeńskiej
ok. 100 g sera ricotta
Wykonanie

brzoskwinie obrać, wyjąć pestki i pokroić w niewielką kostkę
w garnuszku rozpuścić pół łyżeczki masła, wrzucić brzoskwinie i dodać miód. Podsmażać przez kilka minut, tak, by brzoskwinie nie zmiękły za bardzo – mają pozostać jędrne
z gałązek tymianku oberwać listki tak by uzyskać 1 kopiastą łyżeczkę
brzoskwinie zdjąć z ognia i wtedy dorzucić do nich tymianek. Wymieszać i odstać na kilka minut
plastry szynki pokroić w poprzek na paski. Każdy plaster pokroić na 5 pasków. Upewnić się, że kroimy w poprzek włókien – inaczej długie włókna mogą się „ciągnąć” przy jedzeniu
bagietkę pokroić na kromeczki grubości ok. 1 cm, tak by uzyskać 15 kromek
rozpuścić trochę masła, tak by uzyskać 1 łyżeczkę
za pomocą silikonowego pędzelka posmarować kromki rozpuszczonym masłem z obu stron. Dzięki użyciu pędzelka zużyjemy bardzo małą ilość masła, którą uda nam się równomiernie rozprowadzić. Bardzo polecam ten sposób
kromki rozłożyć na ruszcie i grillować w piekarniku z obu stron, aż się przyrumienią. Trwa to ok. 3 min z każdej strony. Uważać by nie przypalić grzanek
grzanki lekko przestudzić i posmarować niezbyt grubą warstwą ricotty
na każdej grzance ułożyć kawałek szynki parmeńskiej, a następnie kopiastą łyżeczkę podsmażonych brzoskwiń z sosem
podawać od razu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation