Kuchnia

kuchnia

kurczak zapiekany w sosie pomidorowym z mozzarellą - gruszka z fartuszka. Składniki:

- 2 piersi z kurczaka

- 1 puszka krojonych pomidorów

- 1 łyżeczka oregano

- 1 kula sera mozzarella

- sól

- pieprz

- 2 ząbki czosnku

- oliwa z oliwek

Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Każdą pierś nacinamy w kilku miejscach (by szybciej się usmażyła).

Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wkładamy piersi z kurczaka oraz czosnek i całość smażymy parę minut - gdy kurczak zrumieni się z jednej strony, odwracamy go na drugą i smażymy również do zrumienienia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy kurczak z obu stron będzie już lekko przypieczony, dodajemy pomidory, przyprawiamy sos do smaku oregano, solą i pieprzem i całość smażymy bez przykrycia jeszcze 10 minut, odwracając w międzyczasie kurczaka na drugą stronę.

Mozzarellę kroimy w plasterki. Ser układamy na wierzchu kurczaka, posypujemy solą i pieprzem, a następnie patelnię wkładamy na parę minut do piekarnika (jeśli nie macie patelni do zapiekania, użyjcie naczynia żaroodpornego). Gdy ser zacznie się przypiekać wyjmujemy i nakładamy na talerze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation