Kuchnia

kluski i pierogi

Knedle ze śliwkami |
Składniki na 25 knedli:
1 kg ziemniaków (np. odmiana Honorata, Bzura, Bryza)
250 g mąki pszennej
125 g mąki ziemniaczanej
2 jajka M
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
25 śliwek średniej wielkości
2 łyżki cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
+
klarowane masło
2 łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie knedli:
Do przygotowania knedli wybieramy ziemniaki mączyste (typ C), które po ugotowaniu rozsypują się a miąższ jest suchy.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy ze skóry, przeciskamy przez praskę na gładkie pure.
Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jaja, sól i zagniatamy do połączenia składników.
Śliwki myjemy, nacinamy, usuwamy pestki.
Wyrobie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, formujemy gruby wałek, ostrym nożem odkrawamy równe kawałki.
Porcje ciasta rozpłaszczamy w dłoniach, na środku układamy śliwkę, do wnętrza owocu nasypujemy mieszankę cukru trzcinowego z cynamonem, sklejamy brzeg i formujemy kulę.
Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli.
Knedle ostrożnie wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Ostrożnie odcedzamy, układamy na talerzu i podajemy polane masłem klarowanym i wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation