Kuchnia

Dania mięsne

POLĘDWICA WELLINGTON

Składniki:

polędwica wołowa (bardziej delikatna część)
1 opak. ciasta francuskiego
200-300 g pieczarek
1 duża łyżka musztardy angielskiej
kilka plastrów szynki parmeńskiej
przyprawy: tymianek, rozmaryn, gałka muszkatołowa
śmietana
wino czerwone
żółtko
masło
sól, pieprz
ziemniaki
pomidory koktajlowe na gałązce
pęczek zielonych szparagów

Przygotowanie:

Polędwicę oczyszczamy, przyprawiamy pieprzem i solą, a następnie podsmażamy z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Pieczarki rozdrabniamy i podsmażamy na maśle. Polędwicę smarujemy musztardą angielską i posypujemy ziołami.
Na folii spożywczej układamy szynkę parmeńską i smarujemy pieczarkową masą. Następnie zawijamy w szynkę polędwicę i w folii wstawiamy na 15 minut do lodówki. Po wyjęciu obkładamy ciastem francuskim i pieczemy 20 minut w 220 stopniach, a potem 15 minut w 180stopniach. Wyjmujemy z piekarnia, odkładamy, aby odpoczęła przez ok. 10-15 minut i kroimy w plastry o grubości 3-4 cm.
Selera i ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy, dodajemy śmietanę, masło, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i ubijamy na purée. Pomidory na gałązce i główki szparagów smażymy na maśle i doprawiamy solą.
Skrawki polędwicy, seler, rozmaryn, czosnek, obsmażamy aż się ze złoci i deglasujemy czerwonym winem, dodajemy łyżkę ziemnego masła.
Wszystkie składniki wykładamy na talerz, polewamy sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation